#

ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ Coca Ολα GR

Αμέσως μετά την επιστροφή του από το Μπουένος Άιρες όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των G20, ο Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε στην αψίδα του θριάμβου και στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής μετά και την βεβήλωση του ιστορικού μνημείου από τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των χθεσινών βίαιων επεισοδίων.

Όπως σημειώνουν στα πρωτοσέλιδά τους οι γαλλικές εφημερίδες, οι δημοσιογράφοι είδαν αστυνομικούς να δίνουν μάχες σώμα με σώμα με τους διαδηλωτές για να υπερασπιστούν τη φλόγα που καίει συνεχώς στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη κάτω ακριβώς από την αψίδα του θριάμβου.




Αμέσως μετά την συμβολική αυτή κίνηση, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη όλων των αρμοδίων κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που επικρατεί στη γαλλική πρωτεύουσα μετά τα πρωτοφανή επεισόδια που συντάραξαν την γαλλική κοινωνία και έφεραν στην επιφάνεια το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, που πολύ δεν θέλουν να δουν κατά πρόσωπο, που είναι η φτώχεια στη Γαλλία και η καταβύθιση του επιπέδου ζωής των κοινωνικών ομάδων που είναι καταδικασμένες να ζουν με αμοιβές κάτω από 1000 ευρώ τον μήνα.

Όπως επισημαίνεται και στο ρεπορτάζ παρακάτω, υπάρχουν έντονες σκέψεις στη γαλλική πρωτεύουσα για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης δεδομένης της βιαιότητας που χαρακτήρισε τα χθεσινά επεισόδια. Είναι ενδεικτικό ότι στη λεωφόρο Κλεμπέρ στο 16ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας οι διαδηλωτές έκαψαν ακριβά αυτοκίνητα επιλέγοντας τα μοντέλα που κοστίζουν άνω των 50.000 ευρώ, ενώ στόχος τους ήταν και τα χλιδάτα πεντάστερα ξενοδοχεία στο σημείο αυτό της πόλης απ’ όπου οι τουρίστες (εξαιρετικά πλούσιοι κατά κανόνα) παρατηρούσαν και φωτογράφιζαν τα επεισόδια από τα παράθυρα των επιβλητικών ξενοδοχείων. Μία εικόνα που παραπέμπει περισσότερο σε Κολοσσαίο και επιτείνει την άποψη ότι η Γαλλία βρίσκεται στον πυρήνα της διαμάχης που προκαλεί η κοινωνική ανισότητα.

Όπως επισημαίνει η γαλλική Le Monde, η έναρξη των επεισοδίων προκλήθηκε από περιορισμένες οργανωμένες ομάδες ατόμων οι οποίες κινούνται στον χώρο των υπερεθνικιστών και στη συνέχεια τα επεισόδια αυτά επεκτάθηκαν στο κέντρο της πόλης με τα εμβληματικά κτήρια για να φθάσουν ακόμη και στην οδό Ριβολί με τις γνωστές μπουτίκ για το VIP κοινό καθώς και στον Κεραμικό.

Τα επεισόδια 

Το Παρίσι μετατράπηκε χθες σε πεδίο μάχης με τα «Κίτρινα Γιλέκα» και τις δυνάμεις της αστυνομίας να μάχονται στην γαλλική πρωτεύουσα, δημιουργώντας εικόνες καταστροφής.

Συνολικά η αστυνομία προέβη σε 412 προσαγωγές ενώ έγιναν 378 συλλήψεις. Από τους 133 τραυματίες, 23 ανήκουν στις δυνάμεις της τάξης. Ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα, το Παρίσι έγινε το θέατρο σοβαρών βίαιων επεισοδίων, τα οποία σημειώθηκαν κυρίως στις δυτικές συνοικίες και στο κέντρο της πρωτεύουσας.


Πρόκειται για τα χειρότερα επεισόδια της τελευταίας δεκαετίας. Οι συμπλοκές και τα οδοφράγματα στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση Μακρόν, η οποία ωστόσο παραμένει ανυποχώρητη στα αιτήματα των διαδηλωτών εδώ και αρκετές ημέρες.

Τα πάντα στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου, θύμιζαν εμπόλεμη ζώνη το Σάββατο.

Δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κεντρικό Παρίσι, οι Galeries Lafayette και το Printemps έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας στην πρωτεύουσα μεταξύ των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους διαβίωσης, δήλωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δυο καταστημάτων.



Την ίδια ώρα, πυροσβέστες πραγματοποίησαν επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς σε κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτίριο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου ενώ η βία εξαπλώθηκε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.

Διαδηλωτές έκλεψαν αυτόματο τουφέκι από όχημα της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.



Επίσης, μερικοί διαδηλωτές στόχευσαν την Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία, ενώ άλλοι έσπασαν βιτρίνες μαγαζιών, ανάμεσά τους καταστήματα καθώς τα βίαια επεισόδια επισκίασαν το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι χιλιάδες που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία των «κίτρινων γιλέκων», για την άνοδο της τιμής των καυσίμων και του κόστους ζωής στη Γαλλία.



Έκτακτη συνεδρίαση από Μακρόν

Από το Μπουένος Αιρες, όπου βρισκόταν για τη σύνοδο κορυφής της G20, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε
ότι δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία, που δεν έχει καμία σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επέστρεψε σήμερα το πρωί στη Γαλλία και έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο.

«Οι ένοχοι γι' αυτές τις βιαιότητες δεν θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν καμιά βελτίωση, θέλουν το χάος. Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε στις δηλώσεις του το Σάββατο ο Μακρόν, ενώ ο Καστανέρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Δεν έχω ταμπού. Εξετάζουμε όλες τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια ακόμα περισσότερο», υπογράμμισε ο υπουργός μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο. Τα πάντα (...) εγώ δεν έχω ταμπού. Είμαι διατεθειμένος να τα κοιτάξω όλα», μεταδίδει το ΑΠΕ, από το AFP.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε επιβληθεί μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι το 2015, αλλά και μετά τις ταραχές στα προάστια τον Νοέμβριο του 2005.

Ο Καστανέρ χαρακτήρισε ταραχοποιούς και στασιαστές τους δράστες των βίαιων επεισοδίων. «Σχεδόν 3.000 άνθρωποι που περιφέρονταν στο Παρίσι προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές, κάτι που έκανε πολύ πιο δύσκολη την επέμβαση των δυνάμεων της τάξης. Όλα τα μέσα της αστυνομίας, της χωροφυλακής, της ασφάλειας είχαν κινητοποιηθεί στο Παρίσι και στην υπόλοιπη Γαλλία», είπε διευκρινίζοντας πως 4.600 αστυνομικοί και χωροφύλακες αναπτύχθηκαν μόνο στην πρωτεύουσα.

Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζήτησαν το βράδυ του Σαββάτου δύο συνδικάτα αστυνομικών. Ο δεύτερος στην ιεραρχία του ενός από αυτά εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επικρατεί «στασιαστικό κλίμα» στη γαλλική πρωτεύουσα και πρέπει να «χτυπήσουμε τη γροθιά στο τραπέζι».

Το συνδικάτο ζητεί «την ενίσχυση του στρατού» για να φρουρούνται κυβερνητικά κτίρια και μνημεία και να κινητοποιηθούν οι ειδικές δυνάμεις επέμβασης της αστυνομίας. Ένα δεύτερο συνδικάτο των Γάλλων αστυνομικών από τη δική του πλευρά κατήγγειλε ότι η παθητική στάση που διατάχθηκαν να τηρήσουν οι άνδρες της αστυνομίας «ενθαρρύνει τους εχθρούς της Δημοκρατίας», καλώντας την κυβέρνηση «να λάβει τα μέτρα που προβλέπουν οι νόμοι και το Σύνταγμα, φθάνοντας αν χρειάζεται ως την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης».   



zougla.gr
Δείτε κι εδώ
loading...




Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours